MODERATERNES
VEDTÆGTER

Indholdsfortegnelse

Vedtaget på årsmødet den 16. marts 2024.

Moderaterne har fra partiets start være kendetegnet ved en åben og tilgængelig dialog om de udfordringer såvel hverdagen byder på som de udfordringer samfundet står over for på længere sigt. Moderaterne er et åbent politisk parti, hvor det er muligt for både medlemmer og interesserede gennem den digitale platform Det Politiske Mødested at ytre sig, at komme med bidrag og at påvirke partiets politik. 

Moderaterne er ét parti og én forening. Hensigten er at skabe en stærk demokratisk ramme og give hvert eneste medlem direkte indflydelse ved at kunne stemme om de beslutninger, der skal tages på årsmøde og ved urafstemning. 

Moderaterne tager nu de næste skridt mod et parti og en forening, der er tydeligt til stede både lokalt, nationalt og europæisk. Denne udvikling skal ske i en agil, innovativ og meningsfuld politisk og foreningsmæssig ramme, der til enhver tid kan tilpasses den virkelighed, man befinder sig i.

En ramme, der samtidig er bæredygtig og robust, fordrer sikring af tværgående koordination og governance samt stor ledelseskraft. Det er forankret i disse vedtægter og de tilhørende forretningsordener og retningslinjer, der måtte gælde for foreningens respektive enheder. Hermed kan Moderaterne på den bedst mulige måde udvikle sig hen mod en organisatorisk modenhed og yderligere medlemsdemokrati.

Vedtægterne skal derfor tilpasses den udvikling og den periode, Moderaterne aktuelt ser ind i de kommende år. Den demokratiske ramme, som vedtægterne er udtryk for, skal løbende tilpasses de næste faser og udviklingstrin, der naturligt vil komme – lokalt, nationalt og europæisk.

 

1. Navn og formål

Partiforeningens navn er Moderaterne, og formålet er at samle moderate vælgere i en landsdækkende organisation for at fremme gennemførelsen af moderaternes værdier, samt i den forbindelse arbejde for politisk repræsentation og indflydelse lokalt, nationalt samt internationalt.

1.2

Moderaterne har et ønske om at virke i et tidsaktuelt demokratisk medlemsmiljø med en direkte og transparent beslutningsform, hvilket bl.a. afspejler bestemmelserne nedenfor omkring organisering og medlemskab.

1.3

Moderaterne er et nyt politisk parti i fortsat udvikling, og i takt, hermed vil der blive foretaget den justering af organisation og vedtægterne, som til en hver tid giver mest muligt mening i tråd med moderaternes værdier og demokratisk målsætning, jfr. pkt.1.1 og 1.2.
Moderaterne ser ind i en kommende periode med valg til Europa-Parlamentet i 2024 og regions- og kommunevalg i 2025, hvorfor Nærværende vedtægter er gældende frem til det ordinære årsmøde i 2026 2024, hvor de skal erstattes af nogle nye og opdaterede vedtægter, der besluttes med simpelt stemmeflertal, jfr. pkt. 10.

2. Struktur og organisering

2.1

Moderaterne er én forening med ét sæt vedtægter, hvor man som indmeldt medlem, jfr. pkt. 3, har en direkte stemme på årsmøder, herunder valg til hovedbestyrelsen, der har ansvaret for den strategiske og daglige ledelse af partiet, jfr. pkt. 5.
Et af hovedbestyrelsen nedsat forretningsudvalg bistår med udførelsen af den daglige drift og gennemførelsen af diverse aktiviteter.

2.2

2.2.1. Moderaterne vil indenfor foreningen organisere sig i relevante politisk fungerende enheder.

2.2.2. Moderaterne består af 10 storkredse, hvor der i hver storkreds vil være en formand udpeget af hovedbestyrelsen (storkredsformand), jfr. pkt. 5 og pkt. 6.

2.2.3. Moderaterne består tillige af 98 kommunekredse fordelt geografisk indenfor de respektive storkredse, og storkredsbestyrelserne udpeger en projektleder med ansvar for udvikling af kommunekredsen jf. pkt. 7.

3. Medlemskab

3.1 Indmeldelse

3.1.1. Moderaterne har et princip om direkte og transparent medlemskab, hvor alle er direkte medlemmer med stemmeret i foreningen, og hvor medlemmerne samtidigt er geografisk tilknyttet en storkreds og en kommunekreds ud fra medlemmets folkeregisteradresse.

3.1.2. Alle som vil tilslutte sig moderaternes formål og ”code of conduct” kan anmode om medlemskab i Moderaterne. Hovedbestyrelsen kan afvise en anmodning om medlemskab.

3.1.3. Medlemmer af Unge Moderater kan tilvælge medlemskab af Moderaterne.

3.2. Medlemskontingent

Medlemskontingentet fastsættes af hovedbestyrelsen og opkræves ved tilmelding som medlem. Medlemskontingentet er gældende for 12 måneder, hvorefter det fornyes løbende med 12 måneder.

3.3. Medlemsrettigheder

Et medlemskab omfatter:

  • Adgang til at deltage og tale på årsmøder
  • Adgang til at stemme på årsmøder og urafstemninger initieret af hovedbestyrelsen
  • Adgang til at deltage, tale og stemme i medlemsbeslutninger i den storkreds og kommunekreds, som medlemmet er tilknyttet

Der kan ikke afgives stemme ved fuldmagt.

Disse medlemsrettigheder forudsætter, at der er indbetalt medlemskontingent jf. pkt.4.5. Såfremt et medlem flytter til en anden storkreds eller kommunekreds, vil det ikke udløse et nyt medlemskontingent.

3.4. Valgbarhed

Medlemskab er en forudsætning for udpegning eller opstilling til kandidatur til valg (valgbarhed), medlem af hovedbestyrelse og diverse andre tillidshverv i Moderaterne.

3.5. Ophør af medlemskab

3.5.1. Et medlem kan lade sig udmelde på ethvert tidspunkt, hvorved medlemskabet ophører fra det tidspunkt meddelelsen herom skriftligt er kommet frem til Moderaterne.

3.5.2. Såfremt et medlem måtte udvise en adfærd eller et virke, der strider imod Moderaternes formål, ”code of Conduct” eller andre vedtagne retningslinjer, kan hovedbestyrelsen beslutte at medlemskabet ophøre. Det pågældende medlem er berettiget til en høring forud hovedbestyrelsens beslutning.

3.5.3. Såfremt et medlem er en del af en gruppe for Moderaterne i et folkevalgt organ, og medlemmet udtræder af denne gruppe, men fortsat bliver i det folkevalgte organ, vil medlemskab af Moderaterne automatisk ophøre, da man ikke i et folkevalgt organ kan være mere end én gruppe for Moderaterne.

3.5.4. Såfremt et medlemskab som ovenfor anført ophører, vil vedkommende medlem hverken have et krav på tilbagebetaling af kontingent, eller på en andel af foreningens formue.

4. Årsmødet og urafstemninger

4.1

Årsmødet er partiets øverste myndighed. Imellem årsmøder er hovedbestyrelsen den øverste
myndighed, idet der dog også i samme perioder kan være forhold hovedbestyrelsen vælger at lægge ud til medlemmerne til beslutning ved urafstemninger, jfr. § 4 stk. 5.

4.2

4.2.1. Det ordinære årsmøde afholdes en gang årligt inden den 1. april, medmindre hovedbestyrelsen undtagelsesvis finder det hensigtsmæssigt at placere årsmødet på et andet tidspunkt på året eller undtagelsesvis finder det hensigtsmæssigt at afvikle årsmødet digitalt.

4.2.2. Hovedbestyrelsen kan indkalde til ekstraordinært årsmøde, såfremt det bliver besluttet med et kvalificeret flertal på 3/4 af de på bestyrelsesmødet deltagende hovedbestyrelsesmedlemmer

4.2.3. Årsmøder indkaldes af hovedbestyrelsen med mindst 14 dages varsel.

4.2.4. Årsmødet ledes af en valgt dirigent, der ikke behøver at være medlem. Der udfærdiges et referat fra årsmødet, som dirigenten underskriver.

4.3

Hovedbestyrelsen har ansvaret for afholdelsen af årsmødet, hvor dagsordenen som minimum skal indeholde følgende punkter:

  • Valg af dirigent
  • Årsberetning (politisk og organisatorisk)
  • Valg af politisk leder
  • Valg af medlemmer til hovedbestyrelsen.
  • Valg af to revisorer, hvoraf den ene skal være statsautoriseret
  • Politiske drøftelser.

4.4

På det stiftende årsmøde vil der være valg af 10 medlemmer til hovedbestyrelsen, hvoraf 5 medlemmer vælges for 2 år.
På efterfølgende ordinære årsmøder vil der således være valg af 5 medlemmer for 2 år.

4.5

4.5.1 Alle medlemmer i Moderaterne kan afgive deres stemme på årsmødet.
For at afgive stemme skal

a) Medlemmet have betalt sit medlemskab i Moderaterne eller Unge Moderater senest 14 dage inden afholdelsen af et årsmøde (og ikke være i restance), og

b) Medlemmet have tilmeldt sig deltagelsen i årsmødet inden den af hovedbestyrelsen angivne tilmeldingsfrist, som vil være mindst 7 dage fra tidspunktet for indkaldelsen
Selve valghandlingen og processen vedrørende stemmeafgivelse skal foregå i henhold til en af hovedbestyrelsen vedtaget ordensforskrift.

4.5.2. Alle medlemmer kan afgive stemme på de urafstemninger, hovedbestyrelsen måtte finde anledning til af afholde.

For at afgive stemme skal

c) Medlemmet have betalt sit medlemskab i Moderaterne eller Unge Moderater senest 14 dage inden afholdelsen af urafstemningen (og ikke være i restance), og

d) Medlemmet have tilmeldt sig deltagelsen i urafstemningen inden den af hovedbestyrelsen angivne tilmeldingsfrist.

4.5.3. Alle medlemmer kan afgive stemme ved medlemsbeslutninger i kommunekredse og storkredse.

For at afgive stemme skal

a) Medlemmet skal have betalt sit medlemskab i Moderaterne eller Unge Moderater senest 14 dage inden afholdelsen et medlemsmøde (og ikke være i restance), og

b) Medlemmet skal have tilmeldt sig deltagelsen i medlemsmødet inden den af storkredsen eller kommunekredsen angivne tilmeldingsfrist.

5. Hovedbestyrelsen

5.1

Hovedbestyrelsen har ansvaret for ledelsen af Moderaterne, hvilket bl.a. omfatter:

  • Håndtering og registrering af medlemskab.
  • Afholdelse af årsmøder herunder opstilling og kandidatur til diverse tillidshverv
  • Moderaternes vedtægter, ”code of Conduct”, diverse øvrige ordensforskrifter og lignende vedtagelser til efterlevelse i organisationen (good governance)
  • Nedsættelse af valgudvalg i forbindelse med forestående valg, og udpegning af spidskandidater.
  • Varetagelse af moderaternes økonomiske og juridiske forhold

5.2

Hovedbestyrelsen udøver sit virke i henhold til en af hovedbestyrelsen skriftlig vedtaget forretningsorden. Hovedbestyrelsen konstituerer sig i overensstemmelse med forretningsordenens bestemmelser herom, herunder næstformand og kasserer, idet formanden for hovedbestyrelsen vil være den på årsmødet valgte politiske leder.

5.3

5.3.1. Beslutninger i hovedbestyrelsen foretages i udgangspunktet ved simpelt flertal, medmindre der er tale om væsentlige beslutninger, hvor der i henhold til forretningsordenen kræves et kvalificeret flertal.

5.3.2. Hovedbestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af medlemmerne er fremmødt. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.

5.4

Hovedbestyrelsen har op til 29 medlemmer og består af:

Den på årsmødet valgte politiske leder

a) 10 medlemmer valgt på årsmødet,

b) 1 repræsentant for folketingsgruppen,

c) 1 repræsentant fra foreningen af 8. januar 2021,

d) Kredsformanden for hver af de ti storkredse

e) 2 repræsentanter fra Unge Moderater

f) 1 repræsentant for medlemmer indvalgt i kommunalbestyrelser

g) 1 repræsentant for medlemmer indvalgt i regionsråd

h) 1 repræsentant for medlemmer indvalgt i Europa-Parlamentet

i) 1 af hovedbestyrelsen valgt landskasserer, der kan udpeges udenfor hovedbestyrelsens midte.

5.5

Repræsentanter jf. pkt. 5.4. litra b, c og e-h konstituerer sig selv og uafhængigt af årsmødet.

5.6

I umiddelbar forlængelse af årsmødet udpeges kredsformændene i hver af de 10 storkredse af den øvrige hovedbestyrelse, og hovedbestyrelsen konstituerer sig herefter endeligt.

5.7

Hovedbestyrelsen nedsætter et forretningsudvalg i henhold til et af hovedbestyrelsen skriftligt udarbejdet og vedtaget mandat. Hovedbestyrelsen kan endvidere delegere opgaver til diverse udvalg der i givet fald nedsættes i henhold til et af hovedbestyrelsen vedtaget mandat.

6. Storkredse

6.1

Der er 10 storkredse i Moderaterne, og de har ansvar for at organisere Moderaterne lokalt og udpege kommunale projektledere, engagere og tiltrække medlemmer, drøfte politik, udpege og medvirke til at udpege kandidater samt føre kampagne til folketingsvalg, regionsrådsvalg og Europa-Parlamentsvalg.

6.2

Storkredsformanden har ansvar for at etablere en storkredsbestyrelse, der vil bestå af 10-15 medlemmer. Storkredsbestyrelsen vil udover storkredsformanden bestå af medlemmer udpeget af storkredsformanden, mindst et medlem fra Unge Moderater og et flertal af valgte medlemmer blandt medlemmerne i storkredsen.

6.3

Storkredsformanden er ansvarlig for at udpege eventuelle bestyrelsesmedlemmer jf. pkt. 6.2. Bestyrelsesmedlemmerne udpeges for et år.

6.4

Storkredsformanden er ansvarlig for at afvikle valg blandt medlemmerne til storkredsbestyrelsen. Dette valg foregår fysisk på et valgmøde eller som elektronisk afstemning senest 2 måneder efter et årsmøde. Valgperioden er for to år og med forskudte valg.

6.5

Storkredsbestyrelsen konstituerer sig selv ud fra en standard forretningsorden, dog således, at storkredsformanden allerede er udpeget.

6.6

Såfremt de respektive projektledere og/ eller kommunekredsformænd i den pågældende storkreds jf. pkt. 7 ikke er medlem af storkredsbestyrelsen, skal der oprettes et forum i storkredsen, hvor der sikres kontakt mellem kommunekredsene og storkredsen.

6.7

Hovedbestyrelsen kan, hvor forudsætningerne herfor tilsiger det, dispensere fra kravet om antallet af storkredse, jfr. pkt. 6.1, eller på storkredsformandens anmodning dispensere fra storkredsbestyrelsens medlemsantal, jfr. pkt. 6.2, dog således at der som minimum skal være 5 medlemmer, hvoraf et flertal er valgt blandt medlemmerne i storkredsen.

7. Kommunekredse

7.1

Der er 98 kommunekredse inden for de respektive storkredse. De har ansvar for at engagere og tiltrække medlemmer, drøfte lokalpolitik samt medvirke til at udpege kandidater og føre kampagne ved kommune- og regionsvalg.

7.2

7.2.1. Der udpeges af storkredsbestyrelsen, som kommunekredsen er hjemmehørende under, en projektleder for kommunekredsen, der samtidigt er formand for kommunekredsledelsen, medmindre storkredsbestyrelsen også udpeger en formand for kommunekredsledelsen. Denne udpegning skal foregå umiddelbart efter årsmødet.

7.2.2. Projektlederen har ansvar for at etablere en kommunekredsledelse, der udover projektlederen består af medlemmer udpeget af projektlederen, mindst en repræsentant fra Unge Moderater og et flertal af valgte medlemmer blandt medlemmerne i kommunekredsen. Udpegning skal foretages årligt. Har storkredsbestyrelsen udpeget en formand for kommunekredsen, så overtager formanden dette ansvar.

7.2.3. Projektlederen er ansvarlig for at afvikle valg blandt medlemmerne til kommunekredsledelsen. Dette valg skal foregå senest 2 måneder efter et årsmøde fysisk på et valgmøde eller som elektronisk afstemning, og valgperioden er for to år og med forskudte valg. Har storkredsbestyrelsen udpeget en formand for kommunekredsen, så overtager formanden dette ansvar.

7.3

Kommunekredsledelsen konstituerer sig selv ud fra en standard forretningsorden, dog således, at formanden allerede er udpeget af storkredsbestyrelsen.

8. Valg og opstilling af kandidater

8.1. Folketingsvalg

8.1.1. Ved folketingsvalg opstilles kandidater fra Moderaterne sideordnet. Hovedbestyrelsen beslutter opstillingsform.

8.1.2. Hovedbestyrelsen nedsætter et valgudvalg, der efter en høring af storkredsbestyrelserne, indstiller folketingskandidater for en storkreds til hovedbestyrelsen for endelig udpegning i hovedbestyrelsen.

8.1.3. Folketingsgruppen konstituerer sig selv efter et folketingsvalg, herunder udpegning af repræsentanten til hovedbestyrelse.

8.2. Valg til Europa-Parlamentet

8.2.1. Hovedbestyrelsen nedsætter et valgudvalg, der samarbejder med storkredsene om at finde egnede kandidater.

8.2.2. Hovedbestyrelsen vælger og indplacerer kandidater efter indstilling fra det af hovedbestyrelsen nedsatte valgudvalg.

8.3. Regionsvalg

8.3.1. Hovedbestyrelsen nedsætter valgudvalg med repræsentation fra berørte storkredsbestyrelser.

8.3.2. Valgudvalget er ansvarlig for i samarbejde med de relevante storkredsbestyrelser og kommunekredsledelser at udvælge egnede kandidater.

8.3.3. Den endelige kandidatliste med beskrivelse af de respektive kandidater indstilles af valgudvalget og godkendes i hovedbestyrelsen. Hovedbestyrelsen vælger en spidskandidat, og medlemmerne i den berørte storkreds prioriterer det øvrige kandidatfelt.

8.3.4. Kandidaterne er opstillet sideordnet.

8.4. Kommunevalg

8.4.1 De respektive storkredse nedsætter valgudvalg med deltagelse af repræsentanter for kommunekredsen, herunder kommunekredsens projektleder og/eller dets formand. Storkredsen kan vælge, at et valgudvalg dækker flere kommuner.

8.4.2. Valgudvalget er ansvarlig for i samarbejde med storkredsbestyrelsen og alle kommunekredsledelserne at udvælge egnede kandidater.

8.4.3. Valgudvalget vælger en spidskandidat. Spidskandidaten og den endelige kandidatliste med beskrivelse af de respektive kandidater indstilles af valgudvalget og godkendes i hovedbestyrelsen. Medlemmerne i den berørte kommunekreds prioriterer det øvrige kandidatfelt.

8.4.4. Kandidaterne opstilles sideordnet.

8.5. Ophør af kandidatur og optagelse af allerede valgte medlemmer

8.5.1. Ethvert kandidatur, jfr. pkt. 8.1 – 8.4, ophører automatisk, når et valg er afholdt.

8.5.2. Hovedbestyrelsen kan bringe ethvert kandidatur, jfr. pkt. 8.1 – 8.4, til ophør inden afholdelsen af et valg, såfremt hovedbestyrelsen med et kvalificeret flertal af 2/3 af fremmødte finder det nødvendigt.

8.5.3. En allerede folkevalgt fra en anden liste kan alene blive medlem af Moderaterne såfremt vedkommende godkendes af hovedbestyrelsen.

9. Tegningsret og hæftelse

9.1

Hovedbestyrelsen forpligtes ved retshandler, der indgås i overensstemmelse med tegningsfuldmagt tiltrådt af hovedbestyrelsen.

9.2

Der påhviler ikke medlemmerne nogen personlig hæftelse for de forpligtelser, der påhviler partiforeningen.

10. Vedtægtsændringer

Vedtægter for Moderaterne kan alene ændres på et årsmøde, første gang på det ordinære årsmøde i 2026, hvor beslutningsmajoriteten er simpelt flertal. Herefter kan vedtægterne ændres på årsmøde med en beslutningsmajoritet på 2/3 af de afgivne stemmer.