Mærkesager

Fælles front mod Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens er en stigende trussel. Man forventer, at det bliver fremtidens store dræber, og derfor kræver det handling på internationalt plan. Antibiotika har revolutioneret behandlingen af sygdomme, men antibiotikaresistens truer med at vende uret tilbage til den tid, hvor man kunne dø af en simpel infektion.

Udbredningen af multiresistente bakterier stiger, og vi kan ikke ignorere konsekvenserne af, at disse livreddende lægemidler mister deres effektivitet.

Her er nogle af mine konkrete idéer til indsatsområder:

  1. Overblik: Etablering af fælles overvågning og rapportering på EU-niveau for at følge resistensudviklingen. Dette vil give os et nøjagtigt billede af situationen og muliggøre hurtig reaktion på nye trusler.

  2. Reduktion i forbrug af antibiotika: Internationale initiativer skal sættes i værk for at nedbringe brugen af antibiotika – især i landbruget. Vi skal tage ved lære af de lande, der er lykkedes med at nedbringe forbruget, så alle kan få glæde af deres viden.

  3. Forebyggelse: Udfordringerne ved udvikling af ny antibiotika er, at det en meget lidt lukrativ forretning for medicinalfirmaerne. Moderaterne vil arbejde på EU-plan for at sikre, at økonomiske incitamenter er tilstrækkeligt ambitiøse for at fremme forskning og udvikling af nye antibiotika.

En generel styrkelse af sundhedsdagsordenen på tværs af EU-landene

Ikke kun antibiotikaresistens kræver vores opmærksomhed, for på mange fronter kan vi lære meget af hinanden. Den nye sundhedsplatform, der nu skal oprettes til deling af Europæisk sundhedsdata kaldet ’European Health Data Space’ (EHDS), har mange positive aspekter.

Jeg ser den primære gevinst som muligheden for at dele viden mellem landene. Tænk, hvis løsningen på kræftens gåde ligger for fødderne af os, hvis forskerne får adgang til alle data? Måske kan man også opnå indsigt i den stigende mistrivsel, som også er et fælles EU-problem? Tænk, hvor langt vi kunne nå med sygdomsforståelse, hvis vi bruger kunstig intelligens rigtigt.

Men det SKAL etableres ordentligt, og med “ordentligt” mener jeg uden overflødig administration. Vi skal finde det rette niveau af effektivitet og lethed for at sikre, at EHDS bliver en succes uden at blive kvalt af bureaukrati. Hvis vi ikke sikrer dette, risikerer vi at bruge enorme summer uden at få fuldt udbytte. Her skal vi virkelig holde snuden i sporet!

EU og den grønne omstilling

Den grønne omstilling er afgørende for vores planet, og i den sammenhæng spiller EU en central rolle. Det er en nødvendighed, at vi arbejder for både ambitiøse og realistiske mål inden for den grønne dagsorden.

Den grønne omstilling i EU er dog i krise: Flere steder i landene omkring os strejker befolkningen mod ”grønne initiativer”, netop fordi de frygter tab af arbejdspladser, inflation og høje energipriser.

Vi skal se på, hvordan vi fra dansk side bedst kan støtte op om omstillingen i hele EU, så det ikke bliver ”de rige” mod ”de fattige”. Bl.a. skal vi kunne dele konkrete eksempler fra Danmark, der understøtter, at grøn omstilling kan føre til økonomisk gevinst, hvis det gøres rigtigt.

Og yderligere, når det kommer til økonomi og grøn omstilling: Danmark har en unik position i udvikling af nye typer mikroorganismer, der kan modvirke brugen af pesticider i landbruget. Dog er det ikke let at få dem godkendt på EU niveau, så her skal vi være meget aktive med at få fremmet godkendelsesprocessen – både til glæde for erhvervslivet og, endnu vigtigere, miljøet.

I Danmark er vi stærke på vedvarende energi, men mindre stærke på energieffektivisering: Her skal vi lade os inspirere af de lande, der har knækket koden.

En fælles udfordring i EU er mangel på arbejdskraft til den grønne omstilling. Vi skal anerkende, at nogen skal bygge vindmøllerne og sørge for infrastrukturen fungerer. Derfor bør vi arbejde på at lette arbejdskraftens mobilitet og opfordre til uddannelsesprogrammer, der kan opkvalificere arbejdstagerne til de grønne job, der er brug for.

Samlet set kræver den grønne omstilling en holistisk tilgang, der tager hensyn til både miljømæssige, sociale og økonomiske faktorer. Vi skal arbejde sammen på tværs af medlemsstaterne for at skabe en bæredygtig og retfærdig grøn omstilling, der gavner os alle.

EP-kandidat 2024
Kandidater til Europaparlamentsvalget