Historisk aftale
Nu sikrer vi et grønt Danmark
Sig goddag til et grønnere Danmark
Moderaternes ide om en Grøn Trepart bliver nu til virkelighed takket være et bredt flertal af Folketingets partier. Aftalen vil forandre det danske landskab markant, skabe mere natur og sikre et godt vandmiljø – og den var ikke blevet til virkelighed uden Moderaterne.
I århundreder har vi i Danmark arbejdet hårdt for at få mest muligt ud af vores naturressourcer. Vi har skabt et langbrug, der gjort os til et stolt eksportland og været en hjørnesten i opbygningen i Danmarks velstand og velfærd.
Men den enorme omlægning fra fri natur til landbrug har haft sin pris, som de seneste årtier har stået mere og mere klart. Biodiversiteten er presset, vores indre havmiljø oplever massedød, og vores ellers berømmede, rene drikkevand er truet.
Vi har brug for at genstarte naturen i Danmark – og det gør vi nu med Den Grønne Trepart.
- Som det første land i verden indfører Danmark en klimaskat på landbrug.
- Med aftalen oprettes en grøn arealfond med 43 mia. kr. i ryggen, som skal få det bedste og grønneste ud af Danmarks areal, så langt mere opdyrket landbrugsjord tages ud af produktion og erstattes af skov og smuk natur
- Danskerne vil få markant mere skov – hele 250.000 hektar, svarende til størrelsen af Lolland, Falster og Bornholm tilsammen.
- Vi sikrer, at der udledes mindre kvælstof, så vi kan få livet tilbage i vores fjorde og farvande.
Aftalen sikrer helt grundlæggende, at vi i Danmark forvalter det danske areal bedre og grønnere i fremtiden. Vi sikrer et bedre klima, havmiljø samt mere biodiversitet til gavn for vores trængte fjorde, søer og vandløb.
"Historisk er efterhånden et udvandet udtryk i politik, men denne aftale er i sandhed af historisk kaliber. Fremtidige generationer vil vokse op i et anderledes landskab, end vi har i dag. De vil ganske enkelt opleve et grønnere Danmark. Som tidligere landmand er jeg glad for, at dansk landbrug nu får faste rammer at forholde sig til, og jeg er glad for, at vi har et landbrug, der har sat sig til forhandlingsbordet. " Henrik Frandsen, ordfører for Grøn Trepart, Moderaterne
Ud over arealomlægningen bidrager aftalen til at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, ligesom aftalen sænker klimabelastningen og styrker biodiversitet og drikkevandsbeskyttelse.
Jeg er enormt stolt over at være en del af en så vigtig aftale, der vil vække misundelse blandt mine udenlandske kollegaer. Danmark bliver det første land i verden, der lykkes med at sikre en klimaafgift på landbrug, og det vil konkret betyde, at vi kan reducere vores udledninger med op mod 2,6 mio. ton CO2 i 2030 – et vigtigt skridt til at nå vores klimamål.” Lars Aagaard, klima-, energi- og forsyningsminister, Moderaterne
Lokale treparter
Den Grønne Trepart er ikke bare en national aftale – den er i allerhøjeste grad lokal. Det bliver de lokale stemmer, der skal beslutte, hvordan det lokale landskab skal forandres. Det vil ske i lokale treparter og via lokale råd – kaldet kystvandråd – som vil bestå af landbruget, naturorganisationer og kommunerne, og det er disse råd, der skal beslutte, hvilke arealer i nærområdet, der skal omlægges fra landbrug.
Der kommer desuden seks nye naturnationalparker, der skal åbnes senest ved udgangen af 2030, så der i alt vil være 30 naturnationalparker fordelt over det danske landskab.
Moderaternes måde at føre politik på
Det er ikke kun aftalens indhold, der er historisk. Det er formen såmænd også, og den kan Moderaterne tage æren for. Den Grønne Trepart er et politisk nybrud, hvor regering, partier og interesseorganisationer sætter sig sammen ved bordet og finder frem til en fælles, langtidsholdbar løsning. Både naturens og landbrugets organisationer bakker altså op om aftalen.
”Det betyder i al beskedenhed, at Moderaternes ambition er blevet til virkelighed. Vi stod på, at hvis Danmark skulle have en klimaafgift på landbrug, så ville det kræve, at man satte alle interessenter sammen – og undervejs foreslog vi så at inkludere spørgsmålet om kvælstof, så vi tænkte klima og natur sammen. Det er den Moderate måde at tænkte politik på.” Henrik Frandsen, ordfører for Den Grønne Trepart, Moderaterne
I Folketinget har aftalen også bred opbakning. Sammen med regeringen står SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre bag Den Grønne Trepart.
Du kan læse mere om planerne i Den Grønne Trepart på ministeriets hjemmeside