/
Landbruget i EU skal også bidrage til den grønne omstilling

Den grønne
tretrinsraket

NYHED
15.05.2024

Landbruget i EU skal også bidrage til den grønne omstilling

Vores klode er under forandring. Og det er ikke til det bedre. Vores klima, miljø og biodiversitet er under massivt pres. Derfor er det også afgørende, at vi alle bidrager til den grønne omstilling – også landbruget.

Igennem tiden har EU i stigende grad udviklet sig til et grønt fællesskab. Der sættes fælles klimamål, og der følges op på klimamålene med fælles handling. Det er et aftryk i vores europæiske fællesskab, som vi i Danmark kan være stolte af at have sat.

Det europæiske samarbejde betyder, at vi kan opnå de mest mærkbare resultater, når det kommer til det globale klima. Samtidig er vores indsats i Danmark er stadig vigtig. Vi har en klar ambition om, at vores land skal fastholde positionen som et grønt foregangsland, som de andre lande kan spejle sig i.

Særligt skal dansk landbrug over de kommende år omlægge produktionen i en mere bæredygtig retning. Og vi står snart over for vedtagelsen af en klimaafgift på landbruget, som har til formål at omstille landbruget og fødevareproduktionen.

"Jeg mener, det er på tide, at EU løfter ambitionsniveauet på den samlede europæiske landbrugssektor. Derfor skal det europæiske landbrug selvfølgelig også bidrage til den grønne omstilling. Det er på høje tid."

– Stine Bosse, EP-spidskandidat, Moderaterne

For at få løfte ambitionsniveauet vil Moderaterne gerne præsentere en grøn tretrinsraket på landbruget. Først og fremmest skal landbrugsstøtten omlægges, så den i langt højere grad fremmer klima-, biodiversitets- og miljøtiltag. I dag fylder landbrugsstøtten næsten en tredjedel af EU’s budget. Vi har derfor en oplagt mulighed for at bruge pengene grønt og sætte skub i den grønne omstilling af sektoren. Vi skal effektivt og hurtigt hjælpe danske og europæiske landmænd, så vi kan lykkes med at omstille landbruget.

Samtidig skal landbrugssektoren inkluderes i et CO2-kvotehandelssystem efter princippet om, at forureneren betaler. Faktisk er landbruget den eneste sektor i EU, som ikke er underlagt netop det princip. Og det kan synes en smule skævt, når landbruget står for ca. 12% af EU’s samlede CO2-udledninger. Det er der brug for, at vi laver om på.

"I Danmark går vi allerede foran med en CO2-afgift, men vi vil kæmpe benhårdt for at inkludere det europæiske landbrug i det CO2-kvotesystem, så alle landmænd i EU betaler for deres udledninger."

– Stine Bosse, EP-spidskandidat, Moderaterne

Endeligt skal et CO2-kvotesystem flankeres af en klimatold på importerede fødevarer fra lande udenfor Europa. Klimatolden skal sikre, at europæiske fødevarer ikke udkonkurreres af fødevarer fra tredjelande udenfor EU. Fødevarer, som kan produceres billigere, fordi de er underlagt færre klimakrav. Samtidig vil en klimatold også sikre, at vi danskere og europæere fortsat vil købe de lokale fødevarer, som unægteligt er en stor gevinst for klimaet.

"Der skal både bruges pisk og gulerod. Klimaet og naturen kan ikke vente."

– Stine Bosse, EP-spidskandidat, Moderaterne

SENESTE NYT