/
Børn og unge misbruges på nettet – lad os få strammet lovgivningen

Digital trivsel

Børn og unge misbruges på nettet – lad os få strammet lovgivningen

Internettet kan være et skræmmende sted at befinde sig. Især for vores børn og unge. Lige nu ser vi tonsvis af eksempler på børn og unge, der bliver eksponeret for vanvittig skadeligt indhold. Det gør de, fordi der findes en algoritme, som er ude af kontrol og som tager de unge brugere steder hen i det online univers, som de slet ikke er efterspurgt.

En ny rapport lavet af Børns Vilkår viser, at 94% af børn i 7. klasse har oprettet en profil på et socialt medie, før de fylder 13 år. Og det er på trods af, at der findes et klart regelsæt på platformene, som dikterer, at man skal være fyldt 13 år for at oprette sig.

Det er en skræmmende tendens.

"Som ansvarlige voksne kan vi simpelthen ikke vente længere med at handle. Der skal ske noget nu, og det skal ske i EU."

– Bergur Løkke Rasmussen, medlem af Europa-Parlamentet, Moderaterne

Ingen er ”maskinstormere” – især ikke i Moderaterne – men der er ingen tvivl om, at den udvikling, der sker online generelt og på de sociale medier efterhånden er løbet løbsk. Det er sket så hurtigt, at politikerne ikke har nået at lave lovgivning, der adresserer det.

Vi kan ikke tillade, at vores børn og unge eksponeres for indhold, som de ikke aktivt har søgt. Konsekvenserne kan være alvorlige. Børns Vilkår kan i deres rapport afsløre, at to ud af tre ørn i 7. klasse har oplevet ubehag, bekymringer over længere tid og ondt i maven, som skyldes indhold på de sociale medier.

"De sociale medier SKAL være et rart sted at være, men det bliver det kun, hvis vi fra politisk side en gang for alle gør noget ved problemerne."

– Bergur Løkke Rasmussen, medlem af Europa-Parlamentet, Moderaterne

Danmark er et lille land, og det ville ikke rykke meget, hvis vi alene skulle kæmpe mod de store tech-giganter. Hvis vi skal komme børn og unges digitale mistrivsel til livs, er vi nødt til at gøre det på et europæisk plan.

I Moderaterne har vi derfor en række konkrete forslag, som skal beskytte vores børn online:

  • Vi vil have en reel aldersverifikation på 15 år, som skal beskytte børn mod skadeligt indhold.
  • Vi vil have en ”genstart-knap” til din algoritme. Det skal give den unge mulighed for at sige stop.
  • Vi vil have tvungen indsigt i tech-giganternes algoritmer. Uden reel indsigt regulerer vi i blinde.

SENESTE NYT